in

Kisah Nyata Penggali Kubur Lihat Mayat di Azab

Inafeed.com – Menjadi seorang penggali kubur memang punya banyak pengalaman dari fenomena – fenomena mustahil sampai kejadian mayat yang akan ditimbun tanah. Dan kali ini ada sebuah kisah nyata yang diceritakan langsung oleh seorang penggali kubur yang katanya dirinya melihat sendiri mayat yang dikebumikan itu terkena azab.

Si penggali kubur yang tak disebutkan namanya ini bercerita tentang sejumlah fenomena – fenomena yang pernah dilihatnya dari sejumlah mayat yang dikebumikan. Penggali kubur itu mengaku jika mereka terkena azab dari Allah.

Dari hal ini si penggali kubur ketakutan dan ingin segera insaf karena perbuatan liciknya yakni setiap menggali kubur, dirinya selalu mencuri kain kafan untuk dijual.

Si penggali kubur inipun langsung menemui seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah SWT.

Percakapan antara si penggali kubur dan seorang ahli ibadah inipun terjadi. Keduanya saling sharing tentang pengalaman dan apa kaitannya dengan azab allah.

Begini kisahnya :

lahat-dipenuhi-air-hitam-37d9

Dia berkata; ” Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut” .

” Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat,” si penggali kubur itu menyesal.

Si penggali kubur pun menceritakan semua pengalamannya selama melakoni pekerjaan tersebut. Banyak sekali hal – hal yang terjadi ketika mayat dikebumikan.

Pertama kali , si penggali kubur itu melihat mayat pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila menggali semula kuburnya pada waktu malam, wajah si mayat berubah membelakangkan kiblat.

” Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya pemuda itu.

” Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Allah SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab ahli ibadah tersebut.

Selain itu , si penggali kubur tadi juga pernah melihat keelokan wajah mayat yang berubah menjadi buruk.

” Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, aku melihat wajah mereka telah berubah menjadi buruk. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”

Jawab ahli ibadah tersebut; ” Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan salat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya salat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika salatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain.”

Si penggali kubur itu menyambung lagi: ” Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa saja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu” .

Jawab ahli ibadah tersebut ” Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas ahli ibadah itu lagi.

Bahkan pernah si penggali kubur itu melihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu? Ia juga melihat mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya.

” Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang durhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah SWT sama sekali tidak ridha kepada manusia yang menderhakai ibu bapaknya. Mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari.”

Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahwa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umatnya.

Kemudian golongan yang keenam yang dilihat, sewaktu siangnya lahatnya kering kerontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, mayat tersebut terapung dan lahatnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya.

” Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab ahli ibadah tadi.

Dan untuk terakhir kalinya , si penggali kubur itu melihat wajah mayat yang sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. ” Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya pemuda itu lagi.

Mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keridhoan dan kemuliaan di sisi Allah SWT baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya.

Nauzubillah min zalik.

Lihat juga : Kisah Wanita Yang Mayatnya Gak Bisa dimasukan Ke Dalam Lubang Kubur

Ketika Pilot TNI AU tembak Pesawat Pesawat Milik CIA hingga Jatuh. Seperti ini Kisahnya

Penampilan Pria ini Biasa Biasa Aja Tapi Digilai Banyak Wanita. Mau Tahu Kenapa ?